Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 25% van de mensen in Nederland rauwe kip eerst afspoelt onder de kraan.
Er wordt gedacht dat hiermee bacteriën worden weggespoeld, maar dit is echter niet juist. Volgens het Voedingscentrum leidt deze handeling juist tot grotere gezondheidsrisico’s.
Door het afspoelen van rauwe kip onder stromend water van de kraan verspreiden de bacteriën zich juist door de opspattende druppels.
“Het verbaasde ons dat meer dan 25% van de consumenten aangeeft rauwe kip te wassen voordat ze het verder bereiden,” zegt Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum.
“Het wassen van kip kan juist bacteriën verspreiden. Na het wassen worden bacteriën aangetroffen in de gootsteen, op het aanrechtblad of op voorwerpen die zich op het aanrecht bevinden.”
“Gelukkig weet verreweg het merendeel van mensen dat je hygiënisch met kip moet omgaan. En dat je het”
Het is van groot belang om rauwe kip niet meer af te spoelen, aangezien dit een product is waar veel mensen nog ziek van worden doordat het van binnen moet worden verhit.
Het is waardevol om te beseffen dat je met de handelingen in de keuken een voedselinfectie kunt voorkomen, meldt Van der Vossen.
Van der Vossen illustreert een ander voorbeeld van de onwetendheid rond kip. Vaak wassen mensen hun handen nadat ze kip hebben aangeraakt.
Ze openen de kraan, wassen hun handen en draaien de kraan vervolgens weer dicht. Hierdoor komen de bacteriën gewoon weer op hun handen terecht. Dat alleen al kan problematisch zijn.
In Suriname vinden mensen het vreemd als je de kip niet eerst onder stromend water wast vanwege het geloof dat de kip anders onrein is vanwege de hoge temperaturen.
1. Deze grote fout wordt van generatie op generatie doorgegeven!
2. Er is aanzienlijke onwetendheid over dit stuk vlees!
3. De kans is groot dat jij het op dezelfde manier doet!
4. Velen maken deze fout en de gevolgen zijn niet prettig!
5. We zijn nieuwsgierig of jullie het ook op deze manier doen!