Vele slakken in jouw tuin? Zo houd je ze weg!

ns 1jpg

Op dit moment worden tuiniers geconfronteerd met een ongewenste invasie van naaktslakken. Deze slijmerige bezoekers vormen een ware uitdaging voor mensen met groene vingers.

Maar hoe kun je ervoor zorgen dat deze glibberige beesten uit jouw tuin wegblijven? In dit artikel zullen we daar een oplossing voor bieden.

Laten we eerst eens kijken waarom er momenteel zo veel naaktslakken opduiken. Dit heeft alles te maken met het aanhoudende natte weer.

Al wekenlang regent het in stromen, en naaktslakken gedijen uitstekend in deze vochtige omstandigheden. Daarnaast vormen de planten in jouw tuin een heerlijke maaltijd voor hen.

De Volkstuinvereniging IJlst deelt ook hun ervaring: “Ze zijn niet langer beperkt tot de ochtenduren. Er zijn momenteel zo veel slakken dat ze ook overdag actief zijn,” verklaart de vereniging.

De grote vraag blijft natuurlijk: hoe kun je van deze slakkenplaag afkomen? Vera Greutink uit Enschede heeft een effectieve oplossing ontdekt.

In haar tuin heeft Vera tot nu toe nog geen enkele slak gezien, wat volgens Greutink komt door haar manier van tuinieren, gebaseerd op permacultuur. Ze tuinieren volgens permacultuur, wat inhoudt: niet spitten en met rust laten.

In grond die niet wordt omgespit, leven insecten die slakken en hun eitjes opeten, met als resultaat minder slakken of zelfs helemaal geen.

Vera heeft ook een vijver met kikkers en een egel in haar tuin die helpen bij het onder controle houden van de slakkenpopulatie.

Daarnaast bedekt ze de grond met organisch materiaal, zoals stro, bladeren of grasmaaisel, wat een effectieve strategie blijkt te zijn. Ook al lijkt deze aanpak wellicht prijzig, dat is het niet.

Greutink legt uit: “Hoe langer je deze manier van tuinieren uitvoert, des te minder slakken er zijn.” Het verschil merk je echter niet meteen.

“Het ideaal is om een natuurlijk evenwicht te creëren, niet enkel het verwijderen van slakken.”

Dankzij deze aanpakken behoud je een slakvrije tuin en stimuleer je een gezonde leefomgeving voor flora en fauna.

1. Stoppen leidt tot einde van invasie.
2. We maken het zelf aantrekkelijk voor de slakken.
3. Aanpak is effectief en voordelig.
4. Zo verminder je de slakkenpopulatie.
5. Ik ga deze methode direct toepassen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven