Ouderen moeten kleiner gaan wonen: ‘Ze wonen alleen in een groot huis’

ygk 1jpg

Op een forum deelt Moniek (28) haar zorgen over de dringende woningschaarste en haar teleurstelling over het gebrek aan passende woonruimte voor jonge mensen.

Al een decennium staat ze ingeschreven als woningzoekende, maar de wachttijden worden steeds langer.

Terwijl velen van haar leeftijd al zelfstandig wonen, voelt Moniek zich klemgezet in een situatie waar ze weinig controle over heeft. “Ik ben enorm toe aan mijn eigen plekje.”

Volgens Moniek komt een deel van het probleem door de vele oudere mensen die alleen in grote eengezinswoningen wonen, vaak sociale huurhuizen met meerdere slaapkamers, die beter geschikt zouden zijn voor jonge starters of gezinnen.

“De buurvrouw van mijn ouders is 81 jaar en woont alleen in een groot rijtjeshuis,” schrijft ze geërgerd.

Zij noemt het “absurd” dat ouderen in dergelijke ruime woningen blijven terwijl de vraag naar kleinere appartementen voor hen toeneemt.


Er wordt gezegd:

“Is het gerechtvaardigd dat zij zich daar in hun eentje settelen, terwijl ik niet eens de mogelijkheid krijg om mijn eigen levenspad te bewandelen?”


Voor haar zou de wetgeving in Nederland moeten worden herzien, met de suggestie dat ouderen vanaf 55 jaar verplicht zouden moeten verhuizen naar kleinere sociale huurwoningen of appartementen.


Een opmerking wordt gemaakt:

“Hoewel het hard kan klinken, is het lastig voor mij om een gezin te stichten vanwege het feit dat die ouderen in ons land weigeren hun grote sociale huurwoningen te verlaten voor iets kleiners.”

Wat zij zegt roept zowel steun als kritiek op.


De ervaring van Moniek is geen uitzondering. Veel jonge mensen in Nederland vinden het een uitdaging om een betaalbare woning te vinden, wat vaak jaren kan duren.


De vraag naar sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen overtreft al geruime tijd het aanbod, en met de stijgende huizenprijzen en schaarste op de markt lijkt het probleem alleen maar nijpender te worden.


In veel steden kan de wachttijd voor een sociale huurwoning oplopen tot wel tien jaar, waardoor jongeren vaak langer thuis blijven wonen.

Toe aan een zelfstandig bestaan, al zijn ze eigenlijk.

Op het forum begrijpen veel van de jonge deelnemers Moniek’s frustratie. “Ik sta al acht jaar ingeschreven en heb nog nooit een kans gehad op een betaalbare woning in de buurt van mijn werk,” reageert iemand.

“Het voelt alsof er gewoon geen plek voor ons is in de samenleving.” Voor hen lijkt de noodzaak om iets aan de woningmarkt te doen hoog.

Veel discussie wordt opgeroepen door Moniek’s idee om ouderen na hun 55e te laten verhuizen naar een kleinere woning.

Voorstanders wijzen erop dat in veel grote woningen in Nederland slechts één of twee mensen wonen, terwijl deze huizen juist geschikt zijn voor jonge gezinnen of starters die nu noodgedwongen op kamers of bij hun ouders wonen.

“Het zou eerlijker zijn als senioren verplicht kleiner gaan wonen en plaats maken voor de volgende generatie,” schrijft een forumgebruiker.

“Het moet allemaal een beetje beter verdeeld worden, en dit zou een oplossing kunnen zijn.”

Er wordt echter door tegenstanders gewezen op de enorme impact die verhuizen heeft op ouderen.

Voor ouderen is een huis vaak niet alleen een dak boven het hoofd, maar ook een plek vol herinneringen en een netwerk in de buurt.

Voor veel senioren betekent het verhuizen naar een kleiner appartement afscheid nemen van de tuin waarin ze decennialang hebben doorgebracht, of een buurt waarin ze hun hele leven hebben gewoond.

Een forumlid reageert: “Waarom zouden ouderen verplicht moeten verhuizen? Ze hebben vaak hard gewerkt voor hun woning en verdienen ook een plek waar ze gelukkig kunnen zijn.”

Hoewel het idee van Moniek als een mogelijke oplossing klinkt, is de praktijk een stuk gecompliceerder. Veel gemeenten in Nederland proberen al senioren aan te moedigen om kleiner te gaan wonen, maar deze vrijwillige doorstroom stuit op obstakels.

Het aanbod van kleinere, geschikte woningen voor senioren is gewoon te laag. In veel gevallen is er gewoon geen betaalbare woning in de buurt die hen hetzelfde comfort kan bieden.

Diverse gemeenten bieden een verhuisvergoeding aan, maar vaak blijkt deze onvoldoende om senioren te overtuigen.

Het probleem van woningtekort onder jongeren strekt zich uit tot alle prijsklassen, niet alleen sociale huurwoningen.

De vraag naar woningen overtreft het aanbod in alle prijsklassen, en veel jongeren met een nieuwe baan kunnen zich geen woning in de vrije sector veroorloven.

Experts pleiten voor een bredere bouwstrategie en versnelling van de bouw van verschillende soorten woningen als duurzame oplossing.

Moniek’s verhaal illustreert de hoge spanningen door woningtekort en de complexiteit van het vinden van een oplossing.

Terwijl de forumdiscussie voortduurt, wordt duidelijk dat woningtekort zowel jongeren als ouderen treft en een aanpak vereist die rekening houdt met de behoeften van beide groepen.

Meer begrip tonen voor zowel jongeren als ouderen zou mogelijk kunnen helpen.

Bekeken vanuit een andere hoek, zijn er veel mensen die benadrukken dat er rekening gehouden moet worden met de behoeften van alle generaties, ook die van senioren, in het streven naar een eerlijke verdeling van woningen.

Er wordt een beroep gedaan op respectvolle discussies waarbij niet alleen kortetermijnoplossingen, maar ook langetermijnstrategieën voor een rechtvaardige huisvesting worden besproken.

1. Moniek is van mening dat de oudere generatie ruimte moet maken voor de volgende generatie.
2. Volgens haar dienen ouderen plaats te maken voor de generatie van morgen.
3. Het valt haar op dat er veel alleenstaande ouderen in grote sociale huurwoningen wonen.
4. Hierdoor voelt zij belemmeringen om zelf een gezin te stichten.
5. Vanaf de leeftijd van 55 jaar zouden ouderen naar kleinere woningen moeten verhuizen.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven