Deskundigen waarschuwen: Minder kinderen halen zwemdiploma door hoge kosten zwemlessen!

zwemles 1jpg

Specialisten luiden de noodklok omdat door de toenemende prijzen van zwemlessen steeds minder Nederlandse kinderen in staat zijn om een zwemdiploma te behalen.

Vele kinderen moeten het opgeven met hun zwemlessen doordat hun ouders de verhoogde tarieven niet meer kunnen betalen of daartoe bereid zijn.

Volgens een onderzoek van Nieuwsuur zijn de kosten voor zwemlessen de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen.

Sinds 2018 betalen ouders gemiddeld bijna 30 procent meer voor zwemlessen. In bepaalde gemeenten is dit zelfs opgelopen tot 70 procent.

Ter vergelijking: de gemiddelde prijsstijging van producten en diensten in Nederland bedraagt 21 procent.

In euro’s uitgedrukt betalen ouders nu gemiddeld 12 euro voor een zwemles, terwijl dit voorheen 9 euro bedroeg. Voor het behalen van enkel een A-diploma zijn ongeveer zestig lessen vereist, wat ouders meer dan 700 euro kost.

Volgens Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instituut dat sportonderzoek doet, zien ouders weliswaar het belang van zwemlessen, maar besluiten ze toch om te stoppen,” merkt hij op in een gesprek met de NOS.

Het is zorgwekkend. “Je wilt dat zwemveiligheid voor iedereen toegankelijk is en dat alle kinderen de mogelijkheid hebben om een A-, B- en C-diploma te halen.”

Volgens cijfers van het CBS is het aantal kinderen zonder zwemdiploma gestegen van 6 procent naar 13 procent sinds 2018.

Zwembaden wijzen de stijgende kosten vooral toe aan de hogere energietarieven, aangezien het veel kost om een zwembad warm en schoon te houden.

In 2022 steunde de overheid zwembaden met een noodfonds van 207 miljoen euro, maar dit lost niet alle problemen op volgens uitbaters. Naast de hogere energiekosten zijn ook de personeelskosten gestegen en is er een tekort aan badmeesters.

In bepaalde plaatsen kunnen ouders ondersteuning krijgen bij de kosten van zwemlessen voor hun kinderen via (sport)fondsen.

Niet elke Nederlandse gemeente heeft echter zo’n fonds en niet alle ouders die financiële hulp nodig hebben, maken hier gebruik van. Het Mulier Instituut uit hier bezorgdheid over:

“Gemeenten zouden armoederegelingen toegankelijker moeten maken om ongelijkheid te verminderen. Het recht op deze regelingen mag niet afhankelijk zijn van de woonplaats.”

1. Vandaag de dag ben je dit bedrag kwijt aan 1 zwemles! 2. Wat een bizarre stijging, voor velen niet meer haalbaar. 3. Dit is het gemiddelde bedrag voor het behalen van een A-diploma… 4. Zwemveiligheid is zo belangrijk maar gewoon niet meer te betalen! 5. Ik schrik van de prijsstijging. Niet normaal!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven