Guido (66) en zijn vrouw Trees (66) uit België hebben wekelijks een goed gevulde portemonnee. Elke week geven ze ongeveer 562 euro uit.
Ze genieten van gezond eten en brengen daarom zelden een bezoek aan de supermarkt. ”Het enige wat ik daar koop zijn onderhoudsproducten,” zegt Guido.
”We kopen onze voeding lokaal, biologisch en volgens het seizoen. Ik werk als duurzaamheidscoach in de horeca en ben ambassadeur van Food Winners,” voegt hij toe.
”We proberen gezinnen te stimuleren om geen voedsel te verspillen. Het is verbazingwekkend dat mensen gemiddeld een derde van hun boodschappen weggooien. Dat is enorm zonde,” benadrukt Guido.
”Mensen zijn vaak verbaasd als ze horen hoeveel wij wekelijks uitgeven aan eten. Ik kan je verzekeren dat er bij ons niks verloren gaat,” voegt hij toe.
Ze bezoeken wekelijks verschillende winkels, voornamelijk voor seizoensgebonden producten.
”Bij een bio-boer kopen we malse, sappige groenten. In een supermarkt zijn ze vezelig en hard omdat ze eerder geoogst zijn.”
”We halen vers brood bij de bakker, vis bij de visboer en vlees bij de slager.”
Guido hecht veel waarde aan duurzaamheid en kwaliteit. ”Alleen supervers voedsel, geen enkele vorm van rommel komt ons huis binnen, zelfs geen conservenblik.”
”Ik leer wildplukken, zo maak ik vlierbloesems siroop en kom ik aan verschillende soorten kruiden.”
”Ik gebruik deze planten graag in thee en gerechten. Onze tuin bevat ongeveer twintig soorten verse kruiden zoals oregano, salie en rozemarijn.”
Trees is verantwoordelijk voor de keuken in huis. ”We verpakken vis en vlees zeer zorgvuldig om de houdbaarheid te verlengen.”
”Het koppel heeft een vacuümmachine in huis gehaald om ingrediënten zuurstofvrij te verpakken, zodat ze lang houdbaar blijven.”
”Om de frisheid van sla te behouden, bewaren ze deze in een plastic zak in de koelkast. Ze hebben zelden restjes, waarmee ze meestal gemengde salades maken. Elke dag staat er soep op het menu en groenten die bijna over de datum zijn, worden verwerkt in stoofpotjes.”
”Verder beschikken ze over een compostbakje onder de spoelbak en twee compostvaten buiten. De compost wordt gebruikt voor de planten en kruiden in de tuin.”
”Ze hadden vroeger twee koelkasten, maar eentje staat nu uit omdat ze het niet meer nodig hebben.”
Guido en Trees genieten volop. ”Ze lunchen elk weekend buitenshuis, waarbij ze ongeveer 150 euro op zaterdag en 200 euro op zondag besteden.”
1. Duurzaamheid en kwaliteit staan hoog in het vaandel…
2. Het stel houdt voornamelijk van seizoensgebonden eten…
3. Een supermarkt bezoeken ze zelden!
4. Bij het stel verdwijnt er niets in de prullenbak…
5. Een behoorlijk hoog bedrag per week voor alleen maar eten