Waarom chips minder lekker zijn: ‘Jammer dat dit ons niet eerlijk is verteld’

chips 1jpg

De perceptie van chips zoals Hamka’s, Doritos en Pombears is de laatste tijd veranderd. Mensen merken op dat de smaak anders lijkt te zijn dan voorheen.

Maar waarom is dit het geval? Een bekende snack-expert genaamd de Snackspert deelt zijn inzichten in een video op TikTok.

“Ik ben eindelijk tot de kern gekomen wat er precies speelt met de chips,” meldt Eke Bosman, ook wel bekend als de Snackspert.

In zijn video legt hij uit waarom volgens hem de smaak van veel chips is veranderd. De boosdoener? De verminderde hoeveelheid zout die fabrikanten tegenwoordig gebruiken in de chips.

Bosman wijst naar de website van Lay’s, een bekende chipsfabrikant, waar het probleem wordt toegelicht. Fabrikanten hebben namelijk de hoeveelheid zout in hun chips drastisch verminderd.

Recent hebben we al uitgelegd waarom je moeite hebt met het stoppen na een paar chipjes. Maar het kan zijn dat je hebt opgemerkt dat de chips minder zoutig smaken, en dat is correct.

“Er is een reden waarom ik meerdere keren boos ben geweest over het verdwijnen van de smaak van Hamka’s, Pombears, Doritos en ga zo maar door, de Snackspert legt uit.”

Hij verwijst naar de website van Lay’s, waar wordt benadrukt dat we te veel zout consumeren en dat er actie wordt ondernomen. “Het is onze verantwoordelijkheid om ons steentje bij te dragen,” benadrukt hij.

“In 2024 verlagen wij ons zoutpercentage opnieuw met minstens 25 procent in vergelijking met andere aardappelchips, terwijl we de heerlijke smaak behouden die je van ons gewend bent,” wordt gemeld.

Bosman uit zijn twijfels met betrekking tot de laatste zin van de verklaring en vraagt zich af of de smaak behouden blijft bij het verminderen van het zoutgehalte. “Ik begrijp het niet,” zegt hij.

Deze aanpassing is van toepassing op alle chipmerken onder moederbedrijf PepsiCo, waaronder Doritos, Lay’s, Cheetos en zelfs Popworks.

“Het is opvallend dat de vermindering van zout in ons eten de smaak van chips beïnvloedt. Het is teleurstellend dat hier niet transparanter over gecommuniceerd is.”

”Het zou eerlijker zijn om dit gewoon op de verpakking te vermelden. In plaats van ‘nieuwe receptuur’ kan er duidelijk gecommuniceerd worden dat er minder zout in zit, vanwege de gezondheid van de consumenten,” merkt de Snackspert op.

@snackspert

Ik denk het antwoord te hebben 😅

♬ origineel geluid – snackspert

1. Waarom wordt dit niet openlijk vermeld op de verpakkingen?
2. Het viel mij ook op dat de smaak anders is, nu begrijp ik waarom!
3. Het is echt jammer dat hier niet gewoon eerlijk over gecommuniceerd wordt.
4. Op deze manier is er sprake van misleiding van de consumenten.
5. Nu begrijp ik waarom chips wat flauwer smaken!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven