Voor mensen die een woning huren in de sociale huursector is er minder goed nieuws: volgens het CBS zijn de huurprijzen afgelopen juli harder gestegen dan in de afgelopen dertig jaar.
Er heeft een gemiddelde huurprijsstijging van 5,4% plaatsgevonden in vergelijking met het voorgaande jaar, een niveau dat sinds 1993 niet meer is voorgekomen.
Vooral huurders van sociale woningen voelen de impact hiervan. Woningcorporaties hebben hun prijzen met 5,6% verhoogd, terwijl particuliere verhuurders zelfs een stijging van 5,7% hebben doorgevoerd.
De situatie is vervelend omdat huurders hier weinig controle over hebben, gezien de maximale huurverhoging van 5,8% per jaar die de overheid sinds 1 juli toestaat.
De Woonbond maakt zich zorgen over de gevolgen en doet een beroep op de overheid om in te grijpen. “Zonder ingrepen zullen huurders in 2025 voor serieuze uitdagingen komen te staan,” waarschuwt de organisatie.
De stijging komt voort uit het feit dat huurprijzen in de sociale sector mogen stijgen op basis van de gemiddelde loonontwikkeling, maar wordt ook beïnvloed door hoge inflatie en toenemende energiekosten.