Nieuwe details over ontgroening Amalia: ‘Uitgescholden en urenlang op de grond’

am 1jpg

Tijdens de afgelopen weken heeft Prinses Amalia het uitdagende studentenleven ervaren, inclusief de intensiteit van een traditionele ontgroening.

Recente informatie onthult dat de prinses, net als haar medestudenten, de ontgroening heeft doorstaan zonder enige speciale behandeling.

Op 21 augustus ’s avonds verzamelden honderden studenten zich in het Frans Otten Stadion in Amsterdam voor de ontgroeningsweek, zoals gemeld door Story.

Onze kroonprinses Amalia was ook aanwezig en duikte volledig in het studentenleven.

Ondanks haar koninklijke status werd ze gelijk behandeld en doorstond ze dezelfde fysieke uitdagingen als haar medestudenten op de Leusderheide, tijdens de ontgroening voor het Amsterdamsch Studenten Corps.

Elke ochtend stond kroonprinses Amalia vroeg op voor de vlagceremonie, waar het Wilhelmus werd gezongen.

Amalia heeft ervoor gekozen deel uit te maken van het damesdispuut K.a.r.a.a.t, bekend vanwege zijn onconventionele en uitdagende karakter.

Dit dispuut staat bekend om hun eigen versie van het nummer ‘Friet en Saus’, gebaseerd op Lil’ Kleine’s hit ‘Drank & Drugs’, met een tekst die vrij expliciet is.

Tijdens de ontgroening sliep de prinses samen met andere studenten op een matras in de tennishal. “Ze deed gewoon mee, zonder problemen,” aldus een medestudent aan Story.

”We slapen niet gescheiden, jongens en meiden door elkaar dus. Eerlijk is eerlijk: ik vind Amalia een stoer wijf.”

Iedere ochtend om 7.00 uur werden de studenten gewekt om gezamenlijk naar hun dispuutshuis te fietsen, een rit van meer dan vijf kilometer voor de prinses.


In vergelijking met de ontgroening voor heren was de damesontgroening iets minder zwaar, maar nog steeds intens. Een medestudent verklaarde: “Onze uitdagingen zijn voornamelijk fysiek van aard.”


“Terwijl wij bijvoorbeeld in de grachten moesten zwemmen, werden de dames voornamelijk verbaal aangepakt. Ze werden beledigd en moesten langdurig in kleermakerszit zitten terwijl ze liedjes aanleerden.”


Amalia gaf ondanks de moeilijkheden aan dat ze behandeld wilde worden als een gewone student. De ontgroening bleek een ware uitputtingsslag met lange dagen die pas laat eindigden in de sportzaal.


Deze gebeurtenissen vonden plaats terwijl Amalia minder dan een jaar geleden te maken kreeg met ernstige bedreigingen. Desondanks lijkt ze vastberaden om volledig deel te nemen aan het studentenleven, samen met haar medestudenten.


Prinses Amalia heeft de afgelopen weken het uitdagende studentenleven leren kennen, inclusief de intensiteit van een traditionele ontgroening. Recentelijk…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven