Nederlandse spin komt terug: Kan zo groot zijn als een rat!

spjpg

Veel Nederlanders ervaren een angst voor spinnen, en voor hen is nu de meest gevreesde tijd van het jaar aangebroken. In augustus beginnen spinnen vaak huizen binnen te dringen, met een piek in september.


Dit valt samen met hun paartijd, waarin mannelijke spinnen actief op zoek gaan naar partners. Een verontrustende ontwikkeling is dat er steeds grotere spinnen in Nederland verschijnen.


Zo is de veenbreekspin, de grootste spinnensoort van het land, bezig met een comeback. Deze spinnen kunnen zo groot worden als ratten en jagen zelfs op vissen.


Bovendien kunnen reusachtige valse weduwspinnen binnenkort onze huizen binnendringen, met beten die pijnlijke brandwonden, zwellingen en zelfs koorts kunnen veroorzaken.


Als je wilt voorkomen dat deze achtpotige indringers je huis binnenkomen, is een eenvoudige oplossing om de verlichting te minimaliseren.


Spinnen worden echter niet direct aangetrokken door licht.

Wanneer spinnen worden aangetrokken, komen ze af op de insecten die dat wel doen.

Om spinnen te ontmoedigen om in de buurt te komen, kun je buitenlampen uitschakelen en binnenlichten gedimd houden.

Volgens Pest NL komen spinnen, net als motten, op licht af. Ze raden aan buitenlampen uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn, en deuren en ramen gesloten te houden of de jaloezieën te sluiten wanneer de lichten binnen aan zijn.

Volgens Parkway Pest Services worden spinnen vooral aangetrokken door felle lichten die insecten aantrekken. Het gebied rond verlichting is aantrekkelijk voor spinnen vanwege de overvloed aan voedsel.

Het is daarom verstandig om dode vliegen en andere insecten te verwijderen van deuropeningen en vensterbanken, omdat deze een smakelijke traktatie vormen voor spinnen.

Het sluiten van ramen is ook een effectieve manier om spinnen buiten te houden. Door ramen en deuren ’s nachts gesloten te houden, voorkom je dat nachtactieve spinnen je huis binnenkomen en insecten aantrekken naar het licht.

In de aanstaande tijd kan het voorkomen dat veel Nederlanders meer spinnen in en rond hun huizen aantreffen, aldus experts.

Om te voorkomen dat ongewenste gasten je huis binnendringen, is het raadzaam om de verlichting te dimmen en voedselbronnen te verwijderen.

Vooral in de herfst, wanneer spinnen het meest actief zijn, zijn deze preventieve maatregelen van groot belang.

Of je nu een lichte angst voor spinnen hebt of last hebt van arachnofobie, door deze preventieve maatregelen te treffen, is het mogelijk om je huis vrij van spinnen te houden.

Door op een slimme manier met verlichting om te gaan en insecten buiten je huis te houden, kun je voorkomen dat deze ongenode bezoekers binnendringen.

Veel Nederlanders hebben een angst voor spinnen, en voor hen breekt nu de meest gevreesde tijd van het jaar aan.…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven