Meisje is heel vaak ziek: ‘Ik lig bijna de hele dag in bed’

zkjpg

Lyndsi Johnson uit Amerika, voormalig marinier, heeft een zeldzame aandoening: een allergie voor zwaartekracht.

Zij kan amper drie minuten rechtop staan en brengt bijna de hele dag, precies 23 uur, liggend door.

Als 28-jarige werd bij Lyndsi een ernstige vorm van het ‘posturaal orthostatisch tachycardiesyndr00m’ (POTS) vastgesteld.

Deze aandoening veroorzaakt een abnormaal hoge hartslag bij patiënten wanneer ze van liggende naar staande positie gaan.

In 2015 begon haar gezondheidsstrijd met pijnklachten in haar onderrug en buik. Na verloop van tijd verslechterden de symptomen;

Meerdere keren per dag moest Lyndsi overgeven en ze had frequente flauwvallen – soms wel tot tien keer op een dag.

Er was lange tijd verwarring onder medische specialisten en aanvankelijk suggereerden ze dat het mogelijk ‘faalangst’ was die haar kwelde. De juiste diagnose van POTS kwam echter pas later.

Volgens De Stentor zijn er in de VS naar schatting een half miljoen POTS-patiënten, waarbij vrouwen de meerderheid vormen.

Opmerkelijk is dat ongeveer 90% van de patiënten – de meeste van hen – baat hebben bij behandelingen, waaronder aanbevelingen zoals een verhoogde zoutinname, het dragen van steunkousen, fysiotherapie en medicatie. Lyndsi’s geval is echter extremer dan de meeste.


Ook al is haar dagelijkse routine nu anders, ze ervaart voornamelijk steun van haar partner, James.


Hoewel zij het grootste deel van de dag in bed doorbrengt, terwijl hij voor haar zorgt, heeft ze geleerd om zich aan te passen en het te aanvaarden.


De voormalig Amerikaanse marinier Lyndsi Johnson doorstaat een zeldzame uitdaging vanwege een uitzonderlijke aandoening.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven