Veel mensen weten niet het antwoord: ‘Is het beter om frietjes met ketchup of met mayonaise te eten?’

patatpng

Hoewel ketchup op het eerste gezicht gezonder lijkt dan mayonaise, vanwege de tomaten die bekend staan om hun gezonde eigenschappen en het ontbreken van vet.

De vraag blijft echter: is ketchup wel echt gezonder dan mayonaise?

Mayonaise bestaat voornamelijk uit olie, terwijl ketchup zijn basis heeft in tomatenpuree. Een eetlepel mayonaise bevat al snel 100 kilocalorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid ketchup slechts ongeveer 15 calorieën bevat.

Afgaande op enkel calorieën zou je kunnen stellen dat ketchup de gezondere keuze is. Echter, de samenstelling van de ingrediënten vertelt een ander verhaal.

Ketchup bevat namelijk aanzienlijk veel suiker, een ingrediënt dat afwezig is in mayonaise. In een eetlepel ketchup zit ongeveer één suikerklontje, wat niet bevorderlijk is voor mensen die hun suikerinname willen beperken.

Daarentegen is mayonaise niet gezond vanwege het hoge vetgehalte. Mayonaise bestaat voor 70 procent uit vet, wat aanzienlijk is.

Er wordt vermeld dat een eetlepel mayonaise gemakkelijk 10 gram vet kan bevatten, terwijl ketchup helemaal geen vet bevat.

Hoewel vetten langzaam worden verteerd en een langdurig verzadigd gevoel kunnen geven, betekent dit niet automatisch dat ze ongezond zijn.

Hierdoor kun je minder snel geneigd zijn om te overdrijven met mayonaise in vergelijking met ketchup.

De conclusie is dat het te simplistisch is om te beweren dat ketchup gezonder is dan mayonaise. Ondanks dat ketchup tomaat bevat, heeft het ook een aanzienlijke hoeveelheid suiker. Aan de andere kant betekent het hoge vetgehalte van mayonaise niet per se dat het gezonder is.

Hoewel beide producten niet ideaal zijn voor een gezond dieet, betekent dit niet dat je ze volledig moet vermijden bij je frietjes. Dus geniet gerust van je friet met mayonaise of ketchup, maar met mate!

Op het eerste gezicht lijkt ketchup gezonder dan mayonaise. Het wordt immers gemaakt van tomaten, die bekend staan om hun…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven