Veel last van slakken: Zo hou je ze weg uit je tuin!

ns 1jpg

In de tuin van veel liefhebbers van planten verschijnen momenteel ongewenste naaktslakken, die een uitdaging vormen voor de groene vingers.

Wat kan je doen om te voorkomen dat deze glibberige beesten je tuin betreden? In dit artikel presenteren we een oplossing.

De overvloedige regenval is de reden dat er momenteel veel naaktslakken tevoorschijn komen.

De vochtige omstandigheden vormen een ideale leefomgeving voor naaktslakken, die zich ook graag tegoed doen aan de planten in je tuin.

Volgens Volkstuinvereniging IJlst zijn de naaktslakken niet langer alleen ’s ochtends actief, maar worden ze ook overdag steeds meer gezien.

Hoe kan je deze slakkenplaag effectief bestrijden? Vera Greutink uit Enschede heeft een oplossing gevonden die tot op heden succesvol blijkt te zijn, want ze heeft nog geen enkele slak in haar tuin gezien.

“Hoe dit mogelijk is,

Greutink beweert dat haar unieke aanpak te danken is aan haar methode van tuinieren volgens permacultuur. “Wij praktiseren permacultuur, wat betekent: niet spitten en met rust laten.”

In de onomgewoelde aarde leven insecten die slakken en hun eitjes consumeren. Dit resulteert in minder of zelfs geen slakken.

Vera heeft bovendien kikkers in haar vijver en een egel in haar tuin, die ook helpen bij het beheersen van de slakkenpopulatie.

Om de aarde te bedekken, gebruikt ze organisch materiaal zoals stro, bladeren of grasmaaisel. Het hoeft niet duur te zijn, ondanks wat men zou denken.

“Na verloop van tijd zal de slakkenpopulatie verminderen door deze tuinmethode,” legde Greutink uit. De resultaten zijn echter niet direct zichtbaar.


“Door de jaren heen wordt het beter, niet door slakken te verwijderen, maar door evenwicht te creëren.”


Door deze benaderingen toe te passen, kun je je tuin vrijhouden van naaktslakken terwijl je een gezonde, evenwichtige omgeving creëert voor je planten en dieren.


1. Als we deze aanpak stoppen, wordt de slakkeninvasie beëindigd.

2. We creëren zelf een aantrekkelijke omgeving voor de naaktslakken.

3. Deze methode is eenvoudig en voordelig.

4. Door dit te doen, kun je de grote hoeveelheid slakken verminderen.

5. Ik zal direct beginnen met het toepassen van deze methode!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven