Deze vader draagt elke dag rokken en hoge hakken samen met mannenshirts!

WhatsApp Image 2024 07 21 at 152434jpeg

Mark Bryan, een robotica-ingenieur die al 11 jaar getrouwd is en een dochter heeft, heeft een unieke kijk op mode.

Dagelijks kleedt Bryan, die zichzelf omschrijft als heteroseksueel, zich in rokken en hoge hakken, zowel op het werk als in zijn vrije tijd.

Als Amerikaan die in Duitsland woont, vindt Bryan dat mode niet bepaald moet worden door gender. Hij benadrukt de beperkte kledingopties voor mannen, vooral in professionele omgevingen, waar de keuzes vaak beperkt zijn tot zwart, grijs, donkerblauw en af en toe een krijtstreep.

Vrouwenkleding biedt daarentegen veel meer variatie en kleur. Bryan is van mening dat mannen net als vrouwen de vrijheid zouden moeten hebben om rokken en jurken te dragen.

De variëteit aan stijlen en patronen van rokken en de levendige kleuren in vrouwenkleding worden door hem gewaardeerd.

Zijn voorkeur ligt bij het combineren van traditionele mannenkleding boven de taille, zoals blazers en stropdassen, met traditionele vrouwenkleding onderaan, zoals kokerrokken en hakken van ongeveer 10 centimeter.

Bryan heeft geleerd om op hoge hakken te lopen tijdens danssessies met zijn universiteitsvriendin, waarbij hij een jaar lang hoge hakken droeg om op gelijke hoogte te zijn. Deze ervaring heeft hem bedreven gemaakt in het dragen van hakken.

Hij laat zich niet leiden door stereotypen en kleedt zich naar zijn eigen voorkeur, met de overtuiging dat kleding geen geslacht kent. Hij kiest voor een mannelijke uitstraling boven de taille en een genderneutrale uitstraling daaronder.


Bryan vraagt zich af waarom rokken en hakken niet genderneutraal kunnen zijn, gezien de historische context waarin mannen eerder hakken droegen dan vrouwen.


Dit werd gedaan vanwege het bezit van paarden door rijke mannen, die zich laarzen met hakken konden veroorloven als teken van rijkdom. Het dragen van hakken evolueerde geleidelijk tot een modestatement voor edellieden in Europa en stopte pas in de 18e eeuw toen de kledingnormen voor mannen en vrouwen veranderden.


Een personage zoals Bryan illustreert hoe hoge hakken langzaam hun weg terugvinden als mode-item voor mannen.


Hoewel zijn verschijning veel aandacht trekt, vergelijkt hij zijn stijl met die van iemand met opvallend gekleurd haar: het valt op, wordt misschien als vreemd of interessant beschouwd, maar uiteindelijk gaat het dagelijkse leven door.


Het is voor hem geen uitdaging om rokken en hakken te vinden die bij elkaar passen. Met maat 40 voor rokken en maat 41 voor schoenen heeft hij een ruime keuze.


Voor mannen die ook geïnteresseerd zijn in het dragen van hakken en rokken, raadt Bryan aan om te starten met lagere hakken zodat ze zich comfortabeler voelen.

1. Deze vader kleedt zich in de overtuiging dat kleding geen gender heeft.
2. Deze heteroman vindt dat ook mannen jurken en rokken moeten kunnen dragen.
3. Hij vindt dat mode niet gebonden moet zijn aan gender.
4. Zowel naar zijn werk als daarbuiten draagt hij een rok met hakken.
5. Hij is al 11 jaar gelukkig getrouwd en heeft een dochter!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven