Nieuwe regels voor het halen van je rijbewijs: Dit verandert er!

lessen 1jpg

Ondergaan vanaf nu ingrijpende veranderingen bij het behalen van je rijbewijs. Voortaan is het verplicht om eerst rijonderwijs te nemen voordat je mag afrijden.

Vooraf zullen er leerdoelen worden vastgesteld en zal de manier van examineren veranderen. Deze maatregelen zijn genomen vanwege onregelmatigheden in de rijschoolbranche en de lage percentages van geslaagde examenkandidaten.

Op dit moment slaagt slechts 52% van de kandidaten in één keer voor het praktijkexamen, terwijl het slagingspercentage voor het theorie-examen nog lager ligt, namelijk 39%.

De nieuwe maatregelen zijn niet alleen bedoeld om deze percentages te verhogen, maar ook om het aantal verkeersongevallen onder beginnende bestuurders te verminderen.

Mark Harbers, demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, benadrukt de essentie van het aanpakken van de misstanden in de branche.

“Frauderen tijdens het examen, instructeurs die je te vroeg laten afrijden, en lespakketten die suggereren dat je snel je rijbewijs kunt halen. Deze problemen moeten worden aangepakt,” zoals Harbers aangeeft.

Als reactie op het Ministerie zijn er maatregelen ontwikkeld om verbeteringen aan te brengen in de rijopleiding. Betrokkene Harbers zegt: “We hebben hoge verwachtingen dat dit jongeren eerder zal helpen om te slagen voor hun rijbewijs.”

Een belangrijke verandering die wordt doorgevoerd, is dat het volgen van een rijopleiding verplicht zal worden, terwijl momenteel enkel het afleggen van het examen verplicht is. Daarnaast zullen specifieke leerdoelen worden vastgesteld die leerlingen moeten behalen om hun rijbewijs te halen.

Vóór de zomer worden deze leerdoelen bekendgemaakt, variërend van rijden in duisternis tot rijden met een snelheid van 130 kilometer per uur. Ook zullen onderwerpen zoals passend rijgedrag worden behandeld.

De nieuwe rijopleiding zal bestaan uit vier verschillende fases, elk met oplopende mate van complexiteit in verkeerssituaties.

Zowel het theoretisch als praktijkexamen zullen blijven bestaan, maar diverse belanghebbenden zoals het CBR en de rijschoolbranche zullen adviseren of het aanbod van examens moet worden uitgebreid.

Er zullen strengere eisen gelden voor rijinstructeurs; zij zullen verplicht worden een specifieke opleiding te volgen bij een erkend opleidingsinstituut om hun certificering te behouden.

Om de kosten gelijk te houden voor leerlingen, consumenten, rijscholen en rijinstructeurs, zullen extra kosten worden doorberekend als gevolg van voorgestelde wijzigingen.

Het ministerie streeft ernaar de rijopleiding te verbeteren en de verkeersveiligheid voor beginnende bestuurders te verhogen met deze maatregelen.

1. Uiteraard moeten leerlingen meer betalen voor de lessen.
2. Door deze wijzigingen zal de consument meer moeten betalen.
3. Deze veranderingen kosten veel geld en wie mag dat betalen…
4. Nog even en dan zijn rijlessen helemaal niet meer te betalen.
5. Het behalen van je rijbewijs wordt duurder en duurder!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven