Supermarkten in Nederland doen iets nieuws: Servicebalies gaan weg!

supm 1jpg

Een opvallende verandering staat op het punt plaats te vinden in supermarkten in Nederland: bijna alle winkels zullen binnenkort hun servicebalies verwijderen, volgens een artikel van NU.nl na een rondgang langs grote supermarktketens.

De servicebalie is momenteel een plaats waar je tabak en andere producten kunt kopen en items kunt retourneren.

Met ingang van 1 juli zal er een landelijk tabaksverbod worden doorgevoerd, waardoor tabaksverkoop niet meer mogelijk is bij deze balies.

Consumentenbond waarschuwt klanten van deze drie supermarkten: Controleer je bon!

Volgens een woordvoerder van Jumbo heeft de servicebalie “nauwelijks meer bestaansrecht” zonder de tabaksverkoop.

Om die reden zullen deze balies verdwijnen. Albert Heijn is van plan te wachten op een ‘natuurlijk moment’, zoals een verbouwing of vernieuwing van een filiaal, om ook daar de servicebalie weg te halen.

Supermarktketens zijn unaniem van mening dat het stoppen met de verkoop van tabak de laatste druppel vormt voor het behoud van de servicebalie.

Consumentenbond waarschuwt klanten van deze drie supermarkten: Controleer je bon!

Er is een afname te zien in de verkoop van postzegels en kranten, en supermarkt Dirk heeft zelfs de verkoop van krasloten stopgezet.


Er wordt nagedacht over de aanpak voor klanten die hulp nodig hebben of producten willen retourneren, en zij kunnen bij de medewerkers bij de zelfscankassa’s terecht.


De reacties op het nieuws zijn intens, vooral onder een post van RTL Nieuws waar verontwaardigde klanten hun mening delen. Wat is jouw standpunt hierover? Laat het weten in de reacties!

1. Reden achter het verdwijnen van servicebalies!
2. Veranderingen die zich voordoen in deze tijd!
3. Waar klanten terecht kunnen met hun vragen is onduidelijk.
4. Het verdwijnen hiervan wordt als belachelijk gezien.
5. Voor veel supermarktketens is dit de laatste druppel!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven