Eindelijk duidelijkheid: EBU legt uit waarom Joost Klein is gediskwalificeerd!

WhatsApp Image 2024 07 01 at 112445jpg

Nieuws vanaf het Eurovisiesongfestival: De komende week zal de European Broadcasting Union (EBU), de organisatie achter het jaarlijkse muziekfestijn, de bevindingen van een onafhankelijk onderzoek naar het recente festival openbaar maken.

Dit nieuws werd gerapporteerd door de Zwitserse krant Blick. Het Songfestival van afgelopen jaar verliep niet vlekkeloos, met de diskwalificatie van de Nederlandse deelnemer Joost Klein en klachten van verschillende delegaties over de sfeer achter de schermen als belangrijkste pijnpunten.

Onder andere winnaar Nemo en de Ierse deelnemer Bambie Thug hebben kritiek geuit op de gang van zaken.

Na deze feedback heeft de EBU aangekondigd een onafhankelijk onderzoek te starten om het festival te evalueren en lessen te trekken voor komende edities.

“Om het Eurovisie Songfestival nog verder te verbeteren, hebben we een onafhankelijke expert gevraagd om het songfestival van 2024 in Malmö te onderzoeken en de opgedane inzichten en lessen te delen met de bestuursorganen van de EBU,” liet de organisatie weten.

Joost Klein gaat NL vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival met deze herrie!

Eindelijk zal het langverwachte rapport volgende week worden gepresenteerd, nadat het onderzoek is afgerond.

Joost Klein gaat NL vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival met deze herrie!

Hoogstwaarschijnlijk zal het rapport ook het incident ter sprake brengen dat leidde tot de diskwalificatie van Joost Klein, waarbij hij betrokken was bij een voorval met een cameravrouw.

Na meer dan twee maanden zijn details over dit incident nog steeds schaars, en er is kritiek geuit op de manier waarop de diskwalificatie werd behandeld door de EBU. Het is momenteel onduidelijk of Nederland zal deelnemen aan de editie van 2025.

AVROTROS heeft bepaalde eisen gesteld aan de EBU voor veranderingen in het proces; pas wanneer aan deze voorwaarden is voldaan, zal er een beslissing worden genomen over de deelname van Nederland aan het evenement.


Ook overwogen andere landen, waaronder Noorwegen en Luxemburg, openlijk om mogelijk niet meer deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival.


1. Het was hoog tijd, lang genoeg gewacht!
2. Een onafhankelijke expert heeft onderzoek verricht.
3. Belangrijk nieuws vanuit de wereld van het Eurovisiesongfestival!
4. Wij en anderen moesten er even geduld voor hebben!
5. Eindelijk is er duidelijkheid vanuit de kant van het songfestival!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven