Antwoord op de vraag: ‘Wat is lekkerder bij frietjes, ketchup of mayonaise?’

pata 1jpg

Bij een eerste indruk lijkt ketchup gezonder dan mayonaise, doordat het gemaakt is van tomaten, die bekend staan om hun gezonde eigenschappen, en vetvrij is.

De vraag die velen zich stellen is of ketchup echt gezonder is dan mayonaise. Welke keuze is beter om bij frietjes te eten?

Mayonaise bestaat voornamelijk uit olie, terwijl ketchup zijn basis heeft in tomatenpuree. Een lepel mayonaise bevat al snel 100 kilocalorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid ketchup slechts ongeveer 15 calorieën bevat.

Op basis van calorieën alleen zou je kunnen stellen dat ketchup de gezondere optie is. Echter vertelt de samenstelling van de ingrediënten een ander verhaal.

Ketchup bevat aanzienlijk veel suiker, een ingrediënt dat afwezig is in mayonaise. In een lepel ketchup zit ongeveer één suikerklontje, wat niet past in een gezond dieet voor mensen die hun suikerinname willen beperken.

Daarentegen is mayonaise niet ideaal vanwege het hoge vetgehalte. Mayonaise bestaat voor maar liefst 70 procent uit vet, wat aanzienlijk is.

Onderzoek wijst uit dat een eetlepel mayonaise gemakkelijk 10 gram vet kan bevatten, terwijl ketchup volledig vetvrij is.

Hoewel vetten op zichzelf niet per se ongezond zijn, worden ze traag verteerd en kunnen ze zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel.

Dit kan betekenen dat je minder snel de neiging hebt om te veel mayonaise te gebruiken in vergelijking met ketchup.

Al met al is het te simplistisch om te stellen dat ketchup gezonder is dan mayonaise. Ketchup bevat, ondanks de aanwezigheid van tomaten, ook aanzienlijke hoeveelheden suiker. Aan de andere kant is mayonaise niet per definitie gezonder vanwege het hoge vetgehalte.

Beide producten zijn niet optimaal voor een gebalanceerd dieet, maar dit betekent niet dat je ze volledig moet vermijden bij je frietjes. Dus geniet gerust van je frietjes met mayonaise of ketchup, maar met mate!

1. Veel mensen geven een ander antwoord dan verwacht!
2. Het blijkt dat de meeste mensen het fout hebben!
3. Antwoord op een vraag die vaak verkeerd wordt beantwoord!
4. Het merendeel van de mensen heeft het mis!
5. Een veelgestelde vraag waar veel mensen moeite mee hebben!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven