Veel Nederlanders maakten deze fout en betalen te veel voor energie!

ek1 1jpg

Er werd dit jaar een waardevolle les geleerd door aanzienlijk veel huishoudens, die te vroeg besloten te kiezen voor vaste energiecontracten, wat resulteerde in extra kosten van honderden euro’s.

Velen voelen nu de impact op hun financiën nu de energieprijzen aanzienlijk zijn gedaald na de periode van onzekerheid.

Na bijna een jaar van schommelende tarieven, konden consumenten eindelijk weer hun energieprijzen vastzetten.

Het aantal huishoudens met een vast energiecontract steeg tot bijna 4,3 miljoen begin mei, waarbij zij mede geadviseerd werden door de Autoriteit Consument & Markt (ACM):

“Neem een vast contract als je zekerheid wilt,” werd geadviseerd. De onverwachte daling in energieprijzen, als gevolg van een milde winter en volle gasopslagen, heeft velen verbaasd.

Er is een verandering in de prijzen opgemerkt met een dalende trend voor stroom, terwijl gasprijzen stabiel blijven. De daling in stroomprijzen wordt geschat op zo’n 32% van ongeveer 34 cent per kilowattuur naar slechts 23 cent. De gasprijzen blijven rond de 1,15 euro per m3.

Ondanks de daling in energieprijzen, heeft het vastzetten van energiecontracten met bonussen tot wel 300 euro juist aan populariteit gewonnen. Voor huishoudens die zonnepanelen hebben, blijft de situatie complex vanwege terugleverkosten.

Ewoud van de Kolk van Pricewise en Joris Kerkhof van Independer adviseren nu om energieprijzen vast te zetten vanwege de onzekerheden in de wereld die mogelijk leiden tot prijsstijgingen.

Er wordt benadrukt hoe belangrijk het is om de timing van het kiezen van energiecontracten goed in de gaten te houden, gezien het recente inzicht voor miljoenen huishoudens.

Om onnodige kosten te vermijden en aanzienlijke besparingen te realiseren, is het cruciaal om goed op de marktontwikkelingen te letten en advies in te winnen van vergelijkingssites zoals Independer en Pricewise.

1. Veel huishoudens hebben een dure les geleerd…
2. Velen voelen de impact op hun portemonnee.
3. Dit moet je doen om dezelfde fout te voorkomen.
4. Slimme keuzes maken kan onnodige kosten vermijden.
5. Veel mensen betalen dus honderden euro’s teveel.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven