Wat te doen als je statiegeldfles niet wordt aangenomen? Wat veel mensen niet weten!

WhatsApp Image 2024 06 20 at 161507jpg

Indien een statiegeldautomaat een fles of blik niet aanneemt, kan dit frustrerend zijn.


Wat is de beste aanpak? Zou je het moeten weggooien of bewaren voor een volgende poging? Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je statiegeld niet verloren gaat.


Normaal gesproken zit er statiegeld op de meeste drankverpakkingen, maar soms werken de machines niet mee en weigeren ze de verpakking aan te nemen.


Een onderzoek van Radar bij grote supermarktketens zoals Jumbo, Albert Heijn, Dirk en Aldi toont aan dat er oplossingen beschikbaar zijn.


Wil je weten hoe? Grote supermarkten die betrokken zijn bij het onderzoek hebben verwezen naar de Stichting Afvalfonds Verpakkingen voor meer informatie.


In overeenstemming met het onderzoek, is het voorschrift dat verpakkingen die een duidelijk zichtbaar statiegeldlogo en een leesbare barcode hebben, principieel altijd zouden moeten worden geaccepteerd.


Indien een machine een fles of blik afkeurt, zullen medewerkers je assisteren om ervoor te zorgen dat je alsnog het statiegeld ontvangt.


Om te verzekeren dat je het statiegeld terugkrijgt, dient de verpakking aan bepaalde criteria te voldoen:


  • De verpakking moet een duidelijk zichtbaar statiegeldlogo hebben.
  • Een onbeschadigde barcode.
  • De verpakking moet over het algemeen in goede staat zijn.
  • Bij voorkeur moet er een dop op flessen zitten.

Meestal kan je statiegeldflessen en -blikjes inleveren bij supermarkten en bemande tankstations langs de snelweg.

Niet alle verkooppunten zijn verplicht om deze verpakkingen terug te nemen, zoals bioscopen en kleine winkels. Zij ontvangen geen vergoeding en zijn vrijgesteld van deze verplichting.

Er zijn echter vrijwillige inzamelpunten die de verpakkingen doorgeven aan de leveranciers. Zij ontvangen het statiegeld terug van Statiegeld Nederland en beslissen zelf of ze dit aan de klant teruggeven of aan een goed doel schenken.

Indien de statiegeldmachine je fles of blik weigert, zijn er stappen die je kunt nemen om dit te verhelpen en ervoor te zorgen dat je jouw statiegeld niet misloopt.

1. Voor velen herkenbaar: Een fles die niet ingeslikt wordt…
2. Met deze vier dingen moet je wel rekening houden:
3. Op deze manier loop je je statiegeld niet mis!
4. Dit is toch wel handig om te weten!
5. Niet weggooien! Op deze manier loop je je statiegeld niet mis!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven