Aardappelen worden erg duur doordat er veel dingen tegelijk misgaan

pat 1jpg

Door de recente aanhoudende regenval ervaren aardappelboeren grote problemen naast de verstoring van dagelijkse activiteiten en vakanties.

Extreme weersomstandigheden dit seizoen hebben volgens aardappelboer Herman Abbink uit Vriezenveen geleid tot historisch hoge prijzen voor aardappelen.

Herman Abbink en Henk Leusink, ervaren aardappelboeren uit respectievelijk Vriezenveen en Deurningen, hebben al lange tijd te maken met grillige weersomstandigheden.

Na vorig jaar met uitzonderlijke droogte te maken te hebben gehad, hebben de aanhoudende regenval en overstromingen dit keer hun landerijen geteisterd.

“Het komende aardappelseizoen zal zeer uitdagend zijn,” aldus Henk Leusink. “Bijna 30 procent van de oogst is al verloren gegaan doordat de aardappelen in de grond zijn gaan rotten.”

Dit voorjaar was te nat voor de aardappelteelt. “Veel percelen staan onder water,” verklaart Herman Abbink.

“Het is voor veel boeren een uitdaging op dit moment. Het gaat niet alleen om Nederlandse boeren, ook in België, Duitsland en Frankrijk spelen vergelijkbare problemen. De onderlinge steun is daardoor beperkt,”

De gebruikelijke tijd om aardappelen te poten is voorbij. Door langdurige regenval is dit jaar pas in juni met het poten begonnen.

“Dit tijdstip is echt te laat,” zegt Abbink. “Er is bijna geen oude oogst meer over en de nieuwe oogst is nog niet klaar, wat resulteert in flinke tekorten.” De hoge vraag naar aardappelen drijft de prijzen omhoog.

“De opbrengst is lager en een deel van de aardappelen voldoet niet aan de kwaliteitseisen,” merkt Abbink op. “Dit seizoen beleven we historisch hoge prijzen voor aardappelen.”

Niet alleen aardappelen, maar ook producten zoals friet en aardappelschijfjes worden duurder door deze omstandigheden,” zegt Henk Leusink.

“Gewoonlijk zijn aardappelen van de oude oogst, die vaak voor friet worden gebruikt, goedkoop, maar vanwege het tekort zijn ook deze aardappelen duurder geworden.”

“Vroeger verkochten we 5 kilo aardappelen voor 7,50 euro, nu kosten ze meer dan 10 euro, soms zelfs 12,50 euro.”

Volgens Leusink wordt de verhoging van de prijzen niet alleen veroorzaakt door het slechte weer. “Het is een combinatie van verschillende factoren,” meldt hij.

“Toegenomen lonen, hogere brandstofkosten en algemene stijging van kosten in alle sectoren spelen ook een rol. Deze kosten moeten elders worden gecompenseerd.” Ondanks dat blijft hij positief:

“Ik hoop nog steeds op een mooie zomer.” Consumenten zullen zeker de gevolgen van deze prijsstijgingen ervaren.

Aardappelen en aardappelproducten zijn essentiële voedingsmiddelen.

De stijging van hun prijzen zal bijdragen aan een verdere verhoging van de algehele kosten van levensonderhoud.

Bereid uzelf voor op hogere uitgaven voor uw favoriete frietjes en aardappelschijfjes in de nabije toekomst.

1. Een van de oorzaken is de aanhoudende regenval.
2. Voor een lekker frietje zullen we aanzienlijk meer moeten betalen!
3. Liefhebbers van aardappelen krijgen slecht nieuws te horen.
4. De aardappelboeren delen inzichten over de oorzaken!
5. Voor een lekker patatje zullen we diep in de buidel moeten tasten!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven