Deskundigen waarschuwen: Meer kinderen behalen geen zwemdiploma door dure zwemlessen!

zwemles 1jpg

Experts waarschuwen dat stijgende kosten van zwemlessen leiden tot een groeiend aantal Nederlandse kinderen dat geen zwemdiploma behaalt.

Volgens onderzoek van Nieuwsuur zijn de prijzen van zwemlessen de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, wat resulteert in vele kinderen die moeten stoppen omdat hun ouders de verhoogde tarieven niet kunnen of willen betalen.

Sinds 2018 betalen ouders gemiddeld bijna 30 procent meer voor zwemlessen, met pieken tot 70 procent in sommige gemeenten, terwijl de gemiddelde prijsstijging van producten en diensten in Nederland slechts 21 procent bedraagt.

De gemiddelde kosten voor een zwemles zijn nu 12 euro, tegenover 9 euro in het verleden, wat ouders meer dan 700 euro kan kosten voor het behalen van alleen een A-diploma, wat ongeveer zestig lessen vereist.

“Er wordt door ouders het belang van zwemlessen ingezien, maar ze nemen toch de beslissing om te stoppen,” aldus Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instituut dat sportonderzoek verricht, in een interview met de NOS.

Dit feit baart zorgen. “Het doel is om zwemveiligheid voor iedereen bereikbaar te maken en dat alle kinderen de kans krijgen om een A-, B- en C-diploma te behalen.”

Volgens statistieken van het CBS is het aantal kinderen zonder zwemdiploma gestegen van 6 procent in 2018 naar 13 procent.

Zwembaden geven aan dat de stijgende kosten voornamelijk te wijten zijn aan hogere energietarieven, vanwege de hoge kosten voor het handhaven van de temperatuur en hygiëne van het water.

In 2022 heeft de overheid zwembaden financieel gesteund met een noodfonds van 207 miljoen euro, maar exploitanten merken op dat dit niet alle problemen oplost. Naast de gestegen energiekosten zijn ook de personeelskosten toegenomen en is er een tekort aan zweminstructeurs.

Er zijn in bepaalde gemeenten fondsen die ouders kunnen helpen bij de financiering van zwemlessen voor hun kinderen. Dit kan geheel of gedeeltelijk zijn.

Desalniettemin hebben niet alle gemeenten in Nederland zo’n fonds en maken niet alle ouders die financiële steun nodig hebben, er gebruik van. Het Mulier Instituut maakt zich hierover zorgen:

“De gemeenten dienen armoederegelingen toegankelijker te maken om de ongelijkheid te verminderen. Het recht op zo’n regeling mag niet afhankelijk zijn van de woonplaats.”

1. Tegenwoordig kost een zwemles deze hoeveelheid geld!
2. De enorme stijging is voor velen onbetaalbaar geworden.
3. Dit bedrag is het gemiddelde voor het behalen van een A-diploma…
4. Zwemveiligheid is van groot belang maar de kosten zijn gewoon te hoog!
5. Ik ben geschrokken van de prijsstijging. Ongelofelijk!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven