Ervaar jij deze klachten? Dan zit je misschien in de overgang!

menojpg

Verschillende tekenen en symptomen worden geassocieerd met de menopauze, hoewel er nog veel onduidelijkheid heerst over dit onderwerp.

Wat zijn de specifieke signalen dat iemand de periode van de overgang ingaat? Deze overgang kan plaatsvinden op verschillende leeftijden, wat de timing ervan moeilijk te voorspellen maakt.

Menopauze, het moment waarop de menstruatie stopt, en de overgang, de periode vóór de menopauze, worden vaak verward met elkaar.

De overgang begint meestal tussen de leeftijd van 40 en 45 jaar, wanneer de oestrogeenproductie geleidelijk afneemt.

De duur van deze fase kan variëren, van 2 tot 10 jaar. Rond de leeftijd van 45 jaar merken veel vrouwen de eerste tekenen van de overgang op, hoewel deze nog subtiel kunnen zijn.

Als je twijfels hebt over de symptomen, is het raadzaam regelmatig een arts te raadplegen. Vraag om een vragenlijst, ook bekend als de ‘groene schaal’, om je klachten beter in kaart te brengen.

Als er ernstige bloedingen zijn, is het aan te raden dit door een arts te laten bekijken, omdat dit ook door andere medische problemen veroorzaakt kan worden.


Er zijn zeven tekenen die mogelijk duiden op de overgang: Opvliegers: Momenten van plotselinge warmte, rode huid en zweet, vaak veroorzaakt door stress of alcohol.


Nachtzweten: Deze nachtelijke opvliegers kunnen je slaap beïnvloeden en leiden tot vermoeidheid en irritatie.


Hoofdpijn: Onopgemerkt, maar vaak aanwezig als symptoom tijdens de overgang. Stemmingswisselingen: Emotionele veranderingen, van tranen tot irritatie, kunnen optreden.


Urineproblemen: Vermindering van de spierspanning in het bekken kan leiden tot frequente blaasontstekingen en incontinentie.


Menstruatieveranderingen: Veranderingen in menstruatiepatroon, zoals.

Libido vermindert.

    Een uitdagende tijd is de overgang, waarbij zowel fysieke als emotionele gezondheid belangrijk zijn. Het is cruciaal om te zorgen voor een gezonde levensstijl, voldoende rust te nemen en je ervaringen te delen.

    Vergeet niet om voldoende ijzerrijk voedsel te eten en actief te blijven door bijvoorbeeld te wandelen of zwemmen.

    We horen graag in een reactie op onze Facebookpagina of er nog andere symptomen zijn die niet genoemd zijn.

    1. Deze tekenen laat je lichaam je zien!
    2. Het lichaam geeft deze signalen af!
    3. Toch handig om de symptomen te herkennen.
    4. Herken jij deze symptomen?
    5. De signalen lopen behoorlijk uiteen, handig om te weten!

    auteur avatar
    Mischa P.
    Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
    Scroll naar boven