Deskundigen waarschuwen: Weglopen van je kind is niet goed!

wegl 1jpg

Veel ouders streven ernaar hun kinderen zo goed mogelijk op te voeden, omdat ze het beste voor hen willen.

Echter, als mensen maken we allemaal fouten. Opvoedkundigen benadrukken een veel voorkomende zin die je volgens hen beter vermijdt wanneer je met je kinderen praat.

Stel je bent op een plek zoals de speeltuin, het zwembad, het park, enzovoort, en je besluit dat het tijd is om te vertrekken. Je zegt: “Het is tijd om te gaan,”.

Als jouw kind jou negeert en rustig blijft spelen, herken je dit misschien. Hier zijn negen tips die kunnen helpen als kinderen ‘verwend gedrag’ vertonen.

Soms kiezen ouders ervoor om weg te lopen in zo’n situatie. Hoewel je kind jou nog steeds negeert, zal het af en toe opkijken om te controleren of je er nog bent.

Dan zou je kunnen zeggen: “Oké doei! Dan ga ik alleen naar huis,” en begin je weg te lopen. Meestal is dit het moment waarop kinderen “nee!” roepen en achter je aan rennen.

In deze situatie zijn veel ouders bekend. Deskundigen benadrukken echter tegen HuffPost dat ouders deze benadering beter kunnen vermijden, ook al kan het op korte termijn effectief zijn.

Deze aanpak kan vooral effectief zijn bij jongere kinderen, aangezien oudere kinderen of tieners waarschijnlijk weten dat ouders hen niet zullen verlaten.

Tovah Klein, een expert opvoeder, legt uit dat peuters en kleuters geen besef van tijd hebben, omdat ze vooral in het moment leven.

Zij begrijpen niet dat ze opgehaald moeten worden door hun broer of zus, dat er eten gemaakt moet worden of dat het bijna tijd is om naar bed te gaan. “Hun aandacht is gericht op wat ze op dat moment aan het doen zijn.”

Volgens opvoedkundigen Deena Margolin en Kirstin Gallant is het normaal dat een peuter soms niet gehoorzaamt of rebels is.

“Het kan nuttig zijn om te onthouden dat je peuter niet ‘slecht’ of manipulatief is. Het streven naar onafhankelijkheid en het verkennen van grenzen maken deel uit van hun ontwikkeling en zijn eigenlijk tekenen van een gezonde ontwikkeling.”

Ondanks dat wegrennen verleidelijk kan lijken, volgens Klein, wordt het toch afgeraden door de experts. Klein legt uit: “De strategie werkt omdat het eng voor ze is.”

“Daarom rennen ze achter hun ouder aan. Geen enkel kind wil achtergelaten worden, zeker niet op deze leeftijd,” zo wordt gezegd.

Als de suggestie wordt gewekt dat vertrekken zonder het kind een optie is, kan dit de boodschap overbrengen dat het kind in de steek gelaten kan worden vanwege ongehoorzaamheid.

“Na verloop van tijd kan die aanpak ongewenste gevolgen hebben,” aldus Margolin en Gallant. Een belangrijke basis tussen ouder en kind is dat een ouder er onvoorwaardelijk voor een kind is en zal zorgen.

Volgens Klein beschadig je echter het vertrouwen door de wegloop-methode te gebruiken. Kinderen worden zelfverzekerder en veerkrachtiger als ze weten dat ze altijd op hun ouders kunnen rekenen, zelfs in moeilijke tijden.

Zelfs in uitdagende situaties is het van belang. “Als we dreigen weg te gaan, leren we ze dat liefde en veiligheid voorwaardelijk zijn,” wordt benadrukt.


“Lage eigenwaarde, schaamtegevoelens en gehoorzaamheid ter wille van liefde kunnen het gevolg zijn van deze methode,” zo beweren Gallant en Margolin.


Bron: Metronieuws

1. Zeer herkenbaar! Er is nooit eerder bij stilgestaan.
2. Voor veel ouders is deze methode bekend.
3. Het is verrassend dat deze gevolgen kunnen optreden.
4. Het is absoluut de moeite waard om hierover na te denken!
5. Deze methode is vaak gebruikt, als men dit eerder had geweten…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven