Twee boeiende dagen voor weerkundigen: Lichte stortbuien, waarschuwingscode geel en wateroverlast!

re 1jpg

Volgens Thijs Smink van Buienradar worden er vandaag stevige buien verwacht in het noorden en westen van het land.


Code geel is afgegeven door het KNMI voor deze regio’s en morgen geldt dit voor een groot deel van het zuiden en midden van Nederland.


Popcornbuien, zoals deze buien worden genoemd, zijn onvoorspelbaar van aard en ontstaan plotseling.


“Als ze boven je hoofd ontstaan, kun je regen, onweer, kleine hagelstenen van een halve centimeter tot maximaal een centimeter en windstoten tot zo’n 60 kilometer per uur verwachten,” aldus Smink.


De temperatuur zal vandaag naar verwachting stijgen tot ongeveer 21 graden. Morgen belooft interessant te worden voor meteorologen, volgens Smink.


De dag zal beginnen met benauwdheid door vochtige, warme lucht vanuit het oosten, en de temperatuur zal stijgen tot zo’n 24 graden.

Naar verwachting zullen buien zich in de middag en avond verplaatsen van zuid naar noord, te beginnen in Limburg en voortzettend tot in de nacht.

“Morgenavond is er waarschijnlijk plaatselijk wateroverlast,” waarschuwt Smink. “Er valt regen, onweer, hagel en windstoten van 60 kilometer per uur, maar dan allemaal wat intenser dan vandaag.”

De buien duren langer en er kan plaatselijk tot wel zo’n 40 millimeter regen vallen. “Dat is veel, aangezien gemiddeld in de hele maand mei zo’n 55 millimeter valt.”

“In het noorden was het tot nu toe vrij droog, maar op sommige plekken in het zuiden is al 110 tot 120 millimeter gevallen. De kans op wateroverlast is daar het grootst omdat de grond al verzadigd is.”

Smink voorspelt dat woensdag een grijze en koelere dag wordt met mogelijk nog wat neerslag. Daarentegen zal donderdag af en toe de zon tevoorschijn komen en stijgt de temperatuur naar ongeveer 20 graden.

1. Dit voorspelt weinig goeds
2. Deze regio’s gaan het zwaar krijgen
3. Belangrijk om hier rekening mee te houden
4. Vooral morgen wordt het een interessante dag
5. Mag toch hopen dat het ons land even overslaat

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven