In ons land is er een actieve handel in dossiers van personen die te maken hebben met geldzorgen.
Professionals die zouden moeten helpen, verhandelen dossiers onderling, waarbij de kosten vaak bij de cliënten terechtkomen, tot wel 1000 euro per transactie.
“Kwetsbare mensen worden zo een investeringsobject.” Momenteel staan er 266.000 mensen onder bewind in Nederland.
Dit betekent dat zij hun financiën niet zelf kunnen beheren vanwege aanhoudende schulden of bijvoorbeeld mentale problemen zoals dementie. Bewindvoerders nemen deze verantwoordelijkheid over.
Echter, sommige bewindvoerders verhandelen dossiers van hun cliënten, wat grote financiële gevolgen heeft voor de betrokkenen, zoals uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt.
Bewindvoerders die hun werk willen uitbreiden, kopen dossiers van collega’s die stoppen of met pensioen gaan.
In geval van de aankoop van dossiers variëren de bedragen tussen 300 en 1500 euro per dossier. Nelis van Steenhoven, een sociaal bewindvoerder, slaat alarm en zegt:
“Ik word regelmatig benaderd met de vraag of ik nog een paar dossiers wil kopen,” zegt hij. “Mensen die al niets hebben, worden hierdoor een investeringsobject.”
De frequentie waarmee cliënten kosten in rekening gebracht krijgen bij doorverkoop van hun dossier is onduidelijk. De Raad voor de rechtspraak meldt dat wekelijks, tussen de 150 en 230 keer per jaar, meerdere dossiers tussen bewindvoerders worden uitgewisseld.
De kosten die in rekening gebracht worden, variëren per situatie en zijn afhankelijk van de beoordeling door kantonrechters.
Het kopen van een bewindsdossier is lucratief, omdat bewindvoerders een deel van de gemaakte kosten direct kunnen doorberekenen aan de nieuwe cliënt.