7 signalen van het lichaam die kunnen wijzen op de menopauze

overgangjpg

Het bespreken van de menopauze komt langzaam uit de taboesfeer, ondanks de aanwezige onduidelijkheid over zijn symptomen en tekenen.

Wat zijn precies de signalen dat iemand de overgang nadert? De leeftijd waarop dit gebeurt is niet vastgesteld, wat de timing lastig maakt om te bepalen.

Menopauze — het moment waarop menstruatie stopt — en overgang — de aanloop naar menopauze — worden vaak verward met elkaar.

Overgang begint meestal tussen 40 en 45 jaar, wanneer oestrogeenproductie geleidelijk afneemt.

Deze fase kan duren van 2 tot 10 jaar. Vrouwen rond de 45 jaar kunnen vaak merken dat ze in de overgang zitten, ook al zijn symptomen nog subtiel.

Regelmatige doktersbezoeken zijn verstandig als er twijfels zijn over de symptomen. Vraag de arts om een vragenlijst, ook bekend als de ‘green scale’, om een duidelijker beeld te krijgen van wat er wordt ervaren.

Naar een arts gaan voor ernstige bloedingen is raadzaam, omdat deze ook door andere medische problemen veroorzaakt kunnen worden.

Deze zeven tekenen kunnen duiden op de overgang: Opvliegers: Een opvlieger wordt gekenmerkt door plotselinge warmtegevoelens, rode huid en zweetuitbarstingen, vaak getriggerd door stress of alcohol.

Nachtzweten: Het optreden van nachtelijke opvliegers kan je slaappatroon verstoren en leiden tot vermoeidheid en irritatie.

Hoofdpijn: Hoofdpijn is een vaak voorkomend symptoom tijdens de overgang, hoewel minder bekend. Stemmingswisselingen: Variërend van tranen tot irritatie, kunnen onverklaarbare emotionele buien voorkomen.

Urineproblemen: Een afname van spierspanning in het bekken kan resulteren in frequente blaasontstekingen en incontinentie.


Er zijn signalen van verandering: Opmerkelijke patronen in de menstruatie, zoals onregelmatigheid, frequentie of hevigheid, worden waargenomen. Een opmerkelijke vermindering in seksueel verlangen.


Ervaringen delen en zorgen voor zowel fysieke als emotionele gezondheid zijn van cruciaal belang tijdens deze uitdagende overgangsperiode. Het is belangrijk om een ​​gezonde levensstijl te handhaven, voldoende rust te nemen en open te zijn over wat je doormaakt.


Zorg ervoor dat je voeding rijk aan ijzer bevat en blijf actief door te wandelen of te zwemmen.


Als er nog andere symptomen zijn, horen we graag van je. Laat het ons weten in een reactie op onze Facebookpagina.


Last van deze symptomen? Dan zou dit het kunnen zijn!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven