Heb je ’s nachts vaak nodig om te plassen als vrouw? Dit zou de reden kunnen zijn!

blaasjpg

Een aandoening genaamd het blaaspijnsyndroom wordt soms verward met blaasontsteking vanwege vergelijkbare symptomen.

In tegenstelling tot blaasontsteking, wordt blaaspijnsyndroom niet veroorzaakt door bacteriën en reageert het niet op antibiotica.

Dit syndroom wordt gekenmerkt door een ontsteking van de blaaswand en kan verschillende oorzaken hebben, zoals virale infecties, chirurgische ingrepen, allergieën of problemen met het immuunsysteem.

Hoewel stress niet direct de oorzaak is van dit syndroom, kan het wel invloed hebben op de symptomen.

Hormonale veranderingen, zoals de afname van oestrogeen tijdens de menopauze, kunnen ook een rol spelen.

Deze veranderingen kunnen het slijmvlies van de plasbuis dunner maken, waardoor de bescherming tegen bacteriën afneemt en het risico op een blaasontsteking toeneemt.


In het leven van vrouwen boven de 65 jaar kunnen blaasontstekingen en hormonale veranderingen een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van blaaspijnsyndroom.


De symptomen van blaaspijnsyndroom zijn veelzijdig en kunnen aanzienlijke hinder met zich meebrengen in het dagelijks leven.


Veelvoorkomende klachten zijn onder andere frequente drang om te plassen, vooral ’s nachts, pijn in de onderbuik die kan uitstralen naar rug, lies en zij, en pijn rond de vagina.


Deze pijn kan verergeren vóór de menstruatie en neemt vaak toe naarmate de blaas voller wordt, hoewel urineren tijdelijke verlichting kan bieden.


Behandelingsopties variëren en zijn afhankelijk van de individuele situatie van de patiënt, zoals medicamenteuze behandelingen met ontstekingsremmers en pijnstillers, blaasspoelingen, het oprekken van de blaaswand, en soms kan lokaal aangebracht oestrogeen verlichting bieden bij menopauze-gerelateerd blaaspijnsyndroom.


Om de symptomen van blaaspijnsyndroom te verlichten, is het aan te raden

Om specifieke irriterende stoffen te vermijden.

Te denken aan scherpe kruiden, koffie, bruisende dranken, drank, citrusvruchten, tomaten, bananen, stress en koude omgevingen.

Deze inzichten geven meer inzicht in het blaaspijnsyndroom en de beschikbare behandelingen, alsook in preventieve maatregelen die kunnen worden genomen om de symptomen onder controle te houden.

Ik heb dit inderdaad nooit geweten!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven